Monday, July 26, 2010

Авокадо

Авокадото како храна спаѓа во групата на овошја и тоа тропски овошја . Однадвор тоа е плод кој личи на крушка , може да го има во разни големини . Има зелена лушпа која се отстранува при неговото конзумирање . Внатрешноста кога е зрел плодот му е исто така зелена но со посветла нијанса . Ова овошје не содржи големо количество на вода  и со тоа не спаѓа во групата на освежителни овошја . Неговиот вкус е блуткав , помалку благ и воглавно не можете да изедете многу големи количини , некои се откажуваат уште по првиот залак . Овошјето е богато со масни киселини и може комплетно да замени еден цел оброк .  Масните киселини  се незаситени и со тоа не го покачуваат „лошиот “ хлестерол (ЛДЛ) , напротив тие го покачуваат „добриот“ холестерол (ХДЛ) .
Покрај масните киселини содржи витамини од типот на липосолубилните  Е - витамин и К - витамин , а од типот на  хидросолубилните Б витамин  .Содржи и  калиум многу повеќе од бананата .Заради незаситените масни киселини делува позитивно на кардиоваскуларниот систем , витаминот Е  делува како антиоксиданс , а  големото количество на влакна од кои 75 % се нерастворливи во вода имаат позитивно дејство на гастроинтестиналниот систем . Има неколку вида на  дрвја на авокадо , но само мексичката група  може да ја одгледуваме ние заради релативно поголемата издржливост на пониски температури . Заради тешкото оплодување на цветовите ако го  одгледувате во домашни услови најверојатно нема да добиете плод . Но и цветот е доволно атрактивен , а да се има вакво растение дома во саксија според мене е вистински предизивик .

Имам навика секое семче што ќе ми дојде до рака да го ставам во саксија и да видам дали ќе изрти . Иако за плодовите купени од продавница се вели дека не р`тат  бидејќи се собрани незрели овојпат имав среќа . Дури отпосле прочитав како се засадува  . Иако семката беше од плод кој потекнува од продавница сепак успеав да добијам мало растение .  Семката слично како и плодот има крушковидна форма . Јас  кога го засадував бидејки не знаев како да го посадам наједноставно го ставив во надолжна положба . Подоцна на интернет прочитав дека може да се стави  во вода таму да пушти стебленце и ливчиња па потоа да се засади . При ставањето во вода требало да биде само долниот дебел дел а другиот дел да е на суво .А ако вака не изрти и по 3 месеци повторно да се засади за секој случај   Моето семче долго го чекав да никне , околу 6 недели и тогаш се појави едно кафеаво стебленце како црвче кое што секој ден  стануваше се поголемо и поголемо .Сега ги пушта првите листови .Со оглед на брзото растење очигледно е дека нашата клима му одговара ,а за наводнувањето сега за сега е со дестилирана вода . Го наводнувам секогаш кога ќе забележам дека земјата се исушила . Во однос на светлината сега е ставено на директно сонце и одлично се снаоѓа ,а за зимата кога ќе дојде   има топло место за него резервирано уште од сега . Температурата во мојата соба достигнува и 27 степени што ќе му обезбеди одлични услови . Она што ме изненади е брзината на неговото растење . Секој ден ја забележувам промената во големината на стеблото и ливчињата . До денес моето растение е старо околу 14 дена . Почвата која ја употребив е најобична земја за цвеќиња измешана со малку хумус . Со вакво растение  немам искуство а ако ми остане живо како  што  ќе расте ќе можам да ги збогатувам написите .  Во секој случај би сакала да го видам здраво  , живо  и весело и големо .



Сликава подолу е направена пред 3 дена
А следниве се направени денеска :)





* За дел од податоците се послужив со следните сајтови   и на истите можете да ги видите нутритивните вредности на плодот :
http://www.botanix.kpr.eu/mk/index.php?text=1
http://en.wikipedia.org/wiki/Avocado
http://www.avocado.org/nutrition/

No comments:

Post a Comment