Sunday, July 7, 2013

Маранта цвет

Ова растение за кое  пишував и во  претходниот пост  воглавно  воодушевува  со неговите прекрасни листови  кои може да бидат двобојни или тробојни . Вториве секако се многу поубави бидејќи  онаа  темно црвеникаво виолетовка боја им дава посебен шарм.
Отсекогаш сум сметала дека растение кое добро се развива и цвета  е  задоволно растение  . На мое големо изненадување марантата кај моите родители процвета .Сега за  неа се грижи мајка ми
Цветот не е ниту голем ниту  со живописни бои меѓутоа мене ме израдува . Растението кое скоро секогаш го гледав со убави листови сега имаше и цветови . Веднаш ми пројде мислата низ глава : - Ти си задоволно растение  . Ми дојде и насмевка на  устата . Бев задоволна . Цветот траеше неколку дена а потоа   почна да венее . Меѓутоа цветањето се повтори неколкупати  и секој нов цвет  ми причинуваше голема радост

Подолу ви ги прикажувам малите шармирачки  цветови  на марантата
Saturday, September 22, 2012

Маранта или молитвено растение

Ова реастение  го добива своето  популарно име Растение кое се моли, бидејќи во вечерните часови растението ги свива своите листови слично како и кога дланките се склопуваат за молитва . Имено ова е собно растение со големи листови кои можат да бидат двобојни , но и тробојни . Последниве имаат црвеникава нијанса во средината на листот.
Заради големите листови преферира место во сенка , заштитена од директно сонце  каде ја впива светлината со цела површина на листот . Ова растение ја обжава влажноста па затоа треба да се проверува почвата да има доволно влажност , но никако да не биде премокра .  Обожава ровка земја па затоа треба да се пресадува секоја година воглавном напролет како би се избегнало стврднување и набивање на земјата. Во однос на прихраната се прихранува  од пролет  до есен  и тоа со  добро разблажено течно ѓубриво.
Потребно е внимателно отсекување на листовите кога се поткаструва да не се оштети растението . Ова растение претставува навистина посебно убав декор во домот , со правилна нега ќе биде  присутно и  ќе го разубавува вашиот дом и повеќе години . Јас имам двобојна маранта  и тоа е само еден вид од многуте...

Sunday, July 22, 2012

Еден драг поклон Dracaena

Ова дрво на животот го добив оваа зима  на поклон за моето вселување  во новиот стан од една моја многу драга пријателка . За среќа  го погодила подвидот па не е истата како што ја имам со жолти рабови на листовите ( Dracaena deremensis ) . Ова дрвце нема рабови на листовите па мислам дека  е Dracaena  fragrans иако не сум  сосема сигурна .  До сега добро напредуваше  , се надевам  така ќе остане и натаму .  Кај мене си најде место токму како за него скроено ..... уживам да го набљудувам како си расте Sunday, May 27, 2012

Штетници 2 (mealybugs)


Пред околу 3 недели ме очекуваше фрапантно и лошо изненадување кога се вратив од работа . Штетниците сеа беа вратиле . Малите ситни топчиња како памук ги имаше насекаде по цвеќињата . И нормално прскав со Бубакил за цвеќиња бидејќи знаев дека помага  еднаш беше испробано , но  овојпат после 3 дена немаше никакво подобрување . Кога сфатив дека станале резистентни на Бубакилот веднаш  се зафатив со истражување на интернет што поточно се овие мали „пајачиња “ . Открив дека нивното име е Mealybugs и дека тие се најдосадните паразити кои може да постојат . Тоа се мали бубачиња  кои созадаваат памучеста  пајажинеста обвивка и така се заштитуваат од инсектициди . Инаку како што е пишано во еден од постовите тие се вгнездуваат блиску до коренот каде излегуваат младите листови  исто така и  нагоре  према помладите делови на растението и на раздвојувањето на гранките и го цицаат сокот на растението . Секаде прочитав за нивната контрола но никаде за нивно истребување  што беше  разочарувачки . 
Како еден од начините на контрола се препорачува растворање на 1 лажичка течен сапун во 2 литри вода и тоа само го смалува нивниот број  или пак пребришување со концентриран алкохол со тоа што потоа да се прска со вода за да не се исушат листовите . Второво ми беше ризично па се одлучив за првото . Нормално дека не ги истребив па сега ги пребришувам секоја недела  еднаш само со вода еднаш со растворениот сапун . Исто за начин на контрола се препорачува нивно механичко симнување со силен млаз на вода што планирам да почнам да го практикувам откако ќе се затопли времето . 
Дури денес налетав на еден сајт на кој пишуваше за нивното  комплетно истребување  .За овие бубачиња постоеле други мали инсекти кои ги јаделе и во странство се купувале од одгледувачници  . Бидејќи овие инсекти летале како алтернатива се  остава да се изнесе растението надвор  за да може да дојде  бубчето „јадач“ до маливе бели паразити . Маката е што јас не ни знам дали овие инсекти постојат на нашето поднебје ама останува алтернативата да ги изнесам Љубичиците на тераса . 
Во меѓувреме  ќе ги истребувам рачно . 
Сликите подолу се превземени од интернет бидејќи зголемено ги прикажуваат штетниците 
Сликите се превземени од :http://www.sbproducts.co.uk/PestControl/Mealybug.aspxTuesday, May 8, 2012

Јорговани


Веќе 2 недели како се спремам да постирам за јоргованите .... точно тогаш ме опи мирисот на еден од нив  . До сега воопшто не бев ја забележала грмушката јоргован се  додека не процвета и започна да шири еден прекрасен мирис . Се враќав од работа во попладневните часови и тоа замислена и преуморна не приметувајќи ништо и никого  околу себе кога до мојот нос допре еден продорен мирис кој како наеднаш да ми ги отвори очите . Тогаш и ја приметив огромна грмушка јоргован и тоа виолетов . Се насмеав - пролет а од обврски скоро и да не ја забележувам . Следниот ден утрото во 6 часот по пат на кај работа го зедов апаратот со мене и направив неколку слики од тие прекрасни растенија . 
Имено јоргованот е грмушесто растение и за мое изненадување припаѓа на фамилијата маслинки . Го има во повеќе бои виолетова црвена бела и темно виолетова ( јас црвена до сега немам сретнато ) . Всушност тоа е повеќегодишно растение кое  се насадува на јавните површини или во дворовите . До сега немам сретнато во саксија . Обично примамува со неговиот јак мирис кое по мое мислење е многу поинтензивен во попладневните часови . 
Јоргованот полека прецветува и овие 2-3 дена  неговиот мирис не е јак ама кога ќе поминам покрај грмушката сеуште погледнувам кон нејзе вдишувајќи по длабоко како по навика трудејќи се да го почувствувам нејзиниот мирис кој полека ми останува во сеќавање до следната година 

Најдолу се поставени слики на некои други грмушки кои беа расцветани истовремено  , ако не знам ниту какос е викаат . Белите иако немаат атрактивен цвет мирисаа исто така преубаво .


Подолу се прикажани фотографии на други пролетни грмушки
Sunday, March 18, 2012

Пред и по кроење


Повеќегодишните растенија секоја пролет имам навика да ги кројам пред се за да се одржи обликот , а и да пушти нови свежи ластарчиња кои ќе придонесат да си ја задржат убавината . Вчера кај моите го кроевме „Христовиот трн“ растение старо повеќе од 20-  тина години . Скоро сите стари гранки ги отстранивме ги оставивме само помладите како би му овозможиле на растението да ги одржи своите природни процеси и респирацијата која се одвива преку листовите  . Од ластарчињата може да се зафатат нови примероци , така да доколку некој има желба за вакво растение  може слободно да ми пише  ластарчињата ќе бидат оставени во вода некое  време .

Пред кроење :По кроење :Ластарчиња:

Tuesday, March 13, 2012

Нова интересна љубичица

Пред околу 7-8 месеци татко ми ми донесе 2 ливчиња на африканска љубичица и ми рече дека имале многу интересна боја нешто меѓу бордо и виолетово . Ги засадив и двете ливчиња веднаш но едното после  околу 2  месеци кога мислев дека ќе  почне да пушта ливчиња ми се исуши . За среќа другата опстана и после околу 4  месеци започна нагло да пушта нови ливчиња . Мислев дека ќе цвета некаде околу летото , но пред 2  недели ме изненади кога забележав две мали пупки . Сега има 4 убави големи цветчиња кои повеќе наликуваат на виолетово отколку на  бордо меѓутоа нивната форма за разлика од другите љубичици со еднолисни  цветчиња е многу поубава . Сеуште не ми е пресадена , дури и ми е страв тоа да го направам да не ја  изгубам па затоа ќе  чекам сосем да ја исполни саксијата па дури тогаш внимателно ќе ја пресадувам

Споредба со структурата на листовите на цветот со розовата или виолетовата љубичица тука и тука